marți, 8 mai 2012

Stim exact cand incepe razboiul Basescu-Guvern (Opinii)

Guvernul USL e pe placul lui Traian Basescu la fel de mult cam cat i-ar fi un ulcer. Pare facut tocmai in ciuda lui Traian Basescu. Unde e marea problema? Unde e mai mult ca sigur ca Guvernul si Basescu se vor ciocni? La Justitie. Pentru ca viitorul ministru al Justitiei are o atributie extrem de importanta. El e cel care propune procurorii-sefi la Parchet si la DNA. Iar presedintele ii numeste.
Pe cat punem pariu ca nu se vor intelege? Ca viitorul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, va numi oameni care nu sunt pe placul lui Traian Basescu? Sau, ca sa ma repet, care sunt pe placul lui Basescu la fel de mult ca un ulcer la stomac? Momentul? Mandatul lui Morar de la DNA expira in iunie, al Codrutei Kovesi, ceva mai tarziu, pe 2 octombrie.
De ce sunt asa de sigur? In primul rand, e vorba de Titus Corlatean insusi. E un om care l-a acuzat in nenumarate randuri pe Traian Basescu de faptul ca foloseste procurorii ca pe o "politie politica". L-a atacat pentru numirile Laurei Codruta Kovesi si a lui Daniel Morar. A atacat toata viziunea lui Basescu in domeniul justitiei.
In al doilea rand, e vorba si de faptul ca Titus Corlatean e un apropiat al lui Adrian Nastase, care de altfel l-a si promovat, pe vremea cand era ministru. Neindoielnic, impartaseste viziunea acestuia despre "justitia politica a lui Basescu". Poate chiar va tine seama de cum vede acesta viitorii procurori-sefi ai Romaniei.
Cartoful fierbinte
S-o luam de la capat cu datele. In iunie expira mandatul lui Daniel Morar. Ce-si doreste presedintele? Nu e absolult niciun secret, a dat de inteles mai mult decat clar. Vrea rocada intre Daniel Morar si Codruta Kovesi. Adica primul sa devina procuror general, a doua sa-i ia locul in fruntea DNA.
Cel mai probabil, Corlatean nu ar fi de acord, in principiu, cu lucrul asta. Doar ca e un adevarat "cartof fierbinte" pentru guvern. Tocmai pentru ca atunci vom avea raportul de tara al Comisiei Europene pe justitie. O numire controversata ne-ar face sa avem probleme, un raport prost si sa dam posibilitatea Olandei sa-si opuna dreptul de veto, din nou, privind aderarea Romaniei la Schengen. Ministrul Justitiei va fi prins intre ciocan si nicovala. Ce va alege? Cel mai probabil, va alege o numire neconvenabila lui Traian Basescu.
Din ce se vede la ora asta, ne-am putea afla intr-un nou blocaj constitutional generat de un conflict intre puterile statului, in conditiile in care ministrul Justitiei ar propune, iar seful statului ar refuza. Pe care s-ar putea sa o arbitreze Curtea Constitutionala a Romaniei.
"Numirea procurorului general se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul CSM este consultativ."
Si nu doar procurorii
Guvernul Ponta si ministrul Justitiei Titus Corlatean se vor mai ciocni cu Traian Basescu in privinta unor asemenea chestiuni ce tin de domeniul juridic. Doar au declarat-o in repetate randuri, de ce s-ar razgandi. Ar vrea sa modifice chestiuni din functionarea DNA, ar vrea sa modifice atributiile ANI si multe altele.
Problema USL e ca va avea mari probleme pe plan electoral daca o va face pana la alegerile din noiembrie. Si probleme cu raportul de tara al Comisiei Europene. Poate ca pe astea le vor amana pentru eventualitatea in care iau puterea pentru 4 ani, in noiembrie. Dar in problema numirii procurorilor-sefi n-au cum sa amane. Imi frec mainile. Avem marfa anul asta.
Sursa:http://www.ziare.com/

Niciun comentariu: