joi, 31 mai 2012

SECRETAR DE STAT: SISTEMUL DE ASISTENTA SOCIALA ESTE IN PRAG DE PRABUSIRE

Sistemul de asistenta sociala este amenintat de prabusire fiind subfinantat, cu un deficit de circa 11.000 persoane, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Denisa Patrascu, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Avem o mare problema la nivelul personalului. Nu va ascund acest lucru. In momentul de fata vorbim despre aproape 11.000 posturi vacante in asistenta sociala", a spus secretarul de stat. Lipsesc mai ales asistentii maternali, asistentii sociali si specialistii in asistenta sociala la nivelul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judete. "Sistemul este intins la maximum", a precizat secretarul de stat.

Oficialul a subliniat ca fara o politica de creare a unor oportunitati de angajare in domeniu sistemul de asistenta sociala se va prabusi.

"Daca nu reusim sa cream oportunitati de angajare in acest domeniu si de deblocare de posturi, imi este teama ca sistemul de asistenta sociala se va prabusi in curand", a explicat Denisa Patrascu.

Potrivit secretarului de stat, bugetul Ministerului Muncii - la asistenta sociala - a scazut cu 1,2% fata de 2011 (de la 8,5 miliarde lei la 8,4 miliarde lei) si cu 8% fata de 2010 cand ministerul gestiona 9,1 miliarde lei.

"Avem mai putini bani si obligatii mai multe - rezultate si din obligatiile internationale, dar si din strategia de reforma a sistemului de asistenta sociala, iar, ca urmare a crizei economice si financiare, gradul de saracie creste. Astfel, cele mai recente date, din 2010, arata ca exista 8,4 milioane de oameni expusi la risc de saracie. In plus, piata nu poate absorbi forta de munca excedentara", a subliniat Denisa Patrascu.
Din calculele ministerului, sunt 7,3 milioane de plati, in tot sistemul, pe asistenta sociala: de la alocatiile pentru copii pana la alocatiile pentru sustinerea familiei, de la ajutoarele pentru incalzire si indemnizatiile pentru cresterea copilului, pana la indemnizatiile persoanelor cu handicap.
http://www.kappa.ro/
Parerea lui Googu ....Este ultima declaratie ca secretar de stat, cred ca maine va fi schimbata.

Niciun comentariu: