Secretele relevat de cărţi murdare, din timpuri medievale
Cele mai multe cărţi din timpurile medievale au fost de natură religioasă
Obiceiurile de lectură ale persoanelor medievale au dezvaluit detalii cu privire la stilul lor de viaţă, în cercetările efectuate la Universitatea St Andrews.
Cercetătorii au descoperit ca ele au încă multe caracteristici găsite și la cititorii moderni.
Ele au spus ca oamenii se temeau de boli medievale, au fost egoiști si de multe ori a adormit în timp ce citeau noaptea târziu.
Pentru lucru a folosit o tehnica dezvoltata de Dr. Kathryn Rudy, care masoara murdaria acumulata pe manuscrisele medievale
.
Dr. Rudy, un lector de la Scoala de istoria artei St Andrews, și-a dat seama că cele mai murdare sunt paginile susceptibile de a fi fost cel mai des citite.
Un aparat numit densitometru a fost folosit pentru a descoperi cata murdărie conţin paginile cărţilor.
Una dintre cele mai murdare pagini dintr-o selecţie de cărţi religioase europene a fost o rugăciune la Sf. Sebastian, care a fost facuta de multe ori pentru rănile de săgeata , dar și pentru ciuma bubonica.
"
Cercetatorii au masurat cantitatea exactă de murdărie pe fiecare pagină
Acest lucru a indicat faptul că cititorul de carte a fost îngrozit de ciumă şi a repetat rugăciunea pentru a alunga boala.
Pagini care conţineau rugăciuni pentru mântuirea altora au fost mai puţin murdare decât cele pentru mântuirea de sine.
Precum şi demonstrarea ca oamenii medievale s-au rugat mai mult pentru ajutorul lor, analiza a arătat ca în paginile de rugăciune care erau facuta seara au fost murdare doar primele câteva pagini
.
Acesta a sugerat ca majoritatea cititorilor au adormit la acelaşi punct.
Dr. Rudy a declarat: "Desi este de multe ori dificil de a studia obiceiurile, ritualurile private şi stări emoţionale ale oamenilor , aceasta tehnica noua ne poate lansa în minţile oamenilor din trecut.
"Religia a fost inseparabilă de sănătate fizică, managementul timpului, şi relaţiile interpersonale în timpurile medievale.
"În secolul înainte de imprimare, oamenii au comandat zeci de mii de carti de rugăciuni, chiar dacă i-ar putea costa la fel de mult ca o casa.
"Ca rezultat, ei le-au prețuit și citit de mai multe ori pe zi, la momente de rugăciune, şi prin analiza modului în care paginile sunt murdare putem identifica priorităţile şi credinţele ale proprietarilor lor.
Sursa BBC News.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu