joi, 7 iunie 2012

"Jură-te pe Dumnezeu că votezi cu mine!"

Candidaţii USL din Giurgiu promit câte 50 de lei localnicilor care-i votează. Ca să fie siguri de investiţie îi pun pe oameni să-şi facă cruce şi să jure pe Cele Sfinte!
Sursa: MĂDĂLIN PRIBUhttp://www.evz.ro/index.html E clar: ţăranul român nu mai poate fi prostit cu mită electorală de doi lei! Nu mai ţine figura cu uleiul, făina, zahărul, conserva de peşte şi o rudă de salam îndesate într-o găleată electorală brand-uită cu sigla de partid. Acum, la putere e banul! Dar cum să ai încredere că oamenii nevoiaşi din satele aruncate în câmp te votează tocmai pe tine? Simplu, după cum demonstrează candidaţii USL din judeţul Giurgiu: cu frica lui Dumnezeu!

La prima vedere ar putea părea o glumă, dar nu e! Te lămureşti imediat ce iei "la pas" satele din judeţul Giurgiu şi nu numai. Oamenii muncitori stau în zi de sărbătoare pe la porţi, îmbrăcaţi frumos, şi se uită la circul pe care-l fac candidaţii la primăriile de comună. Nu sunt prea inventivi: primarii PSD, încă în funcţie, iau copiii de la şcolile generale, îi îmbracă în tricouri roşii, cu şepcuţe asortate şi îi pun să urle pe uliţe, cât îi ţin bojocii, că "ce bun e domn’ primare din Alianţă". Mai fac şi câte un cortegiu de maşini, care la prima vedere pare unul mortuar, şi se plimbă cât e ziua de lungă pe străzi desfundate, în nori de praf ridicaţi de cauciucurile autobuzelor şi zbiară la o portavoce cu bateriile descărcate un program electoral pe care nici ei nu-l cred. Copiii înregimentaţi fără voia lor în mişcarea politică sătească merg sprinteni în faţa convoiului şi împart punguţe electorale, legale, cu un tricou, o şapcă, un pix, o brichetă. Dar asta e doar la suprafaţă!

Un vot, egal plimbare la oraş


Cu greu ajungi într-un sat parcă rupt de realitate şi uitat de lume, cu un nume predestinat: Singureni. E undeva în Câmpia Găvanu-Burdea, pe malul stâng al Neajlovului, în drum spre Călugăreni. Aici, ţăranii şuşotesc pe la porţi şi comentează politica locală. "Anu’ ăsta nu ne-a mai dat nimeni d-ale gurii. Au venit băieţii de la locala PSD şi ne-au promis că dacă-l votăm p-al lor, pe Nistor Ion, ne dau juma’ de milion de lei. Îs bani mulţi ăştia aci’, la noi, la ţară. Mergi de două ori la oraş cu ei! Şi nici nu ne-au cerut nimic în schimb, au zis că ei vor doar să ne ajute şi că merg pe încredere. Ne-au zis doar că trebuie să jurăm pe Dumnezeu că-l votăm pe Nistor! Am jurat maică, că eu mi-s femeie cu frica lui Dumnezeu!", povesteşte tanti Mărioara, o bătrânică simpatică, născută între cele două războaie mondiale.

Cei mai tineri din sat ştiu şi ei de promisiunile primarelui, dar sunt ceva mai sceptici în privinţa pedepsei divine în caz de minciună. "Ne dă bani, că-l ştim de mult. Dacă zice că dă juma’ de milion, ne dă. Are încredere în noi, nu ne-a pus să-i facem poze cu telefonul sau altele, ce mai auzim pe la televizor. Şi nici nu poa’ să zică cineva că-i mită electorală, că nu scoate banii înainte de alegeri, abia după, când se vede ales. Da’ pe noi nu interesează politica, că după ce se aleg, tot ce vor ei fac", explică Liviu, unul dintre puţinii băieţi rămaşi în satul natal.

La sapă, pe autostradă

La ei e simplu, se merge pe principiul "Omul sfinţeşte locul". Cine a apucat să fie primar, de obicei rămâne. Lumea uită. Sau iartă. Ce dacă le-a promis acum patru ani că uliţa principală o să fie asfaltată, cu două benzi, lumini şi trotuar? Că o să se ducă cu căruţele şi bicicletele pe şosea până la pădure, şi mai departe, până la câmpurile cu porumb. N-a fost să fie aşa! Ţăranii tot pe drumul plin de gropi şi praf vara, înzăpezit iarna, merg fără speranţa de mai bine să dea cu sapa pe peticul de teren care le asigură traiul de zi cu zi. Şi acum, ca şi în urmă cu patru ani, sătenii se uită în gura candidatului PSD-ist şi speră că, odată, va veni cineva care să le asfalteze şi prăpăditul ăla de drum. Până atunci însă, se pregătesc de alegeri, de ziua de duminică, zi de sărbătoare la ţară, o sărbătoare dublă pentru sătenii din Singureni, care se şi văd mai bogaţi cu 50 de lei de săptămâna viitoare.

Citiţi mai mult: "Jură-te pe Dumnezeu că votezi cu mine!" - Alegeri locale 2012 > EVZ.ro

Niciun comentariu: