"Suntem cu toții in acelasi șanț, dar unii dintre noi privesc spre stele". Oscar Wilde.
miercuri, 6 iunie 2012
Ce mare scofala a facut Ponta, dupa o luna de guvernare?
S-a implinit o luna de cand guverneaza Victor Ponta, respectiv de la data cand promitea ca, a doua zi dupa ce va veni el la guvernare, va schimba totul din temelii. Incerc sa numar pe degete cate temelii a schimbat pana acuma si observ ca ori am eu prea multe degete la o mana, ori are dansul prea putine temelii schimbate, ca sa am ce numara.
Schimbarile din temelii
Pe cat stau eu de bine cu degetele, pe atat sta el de rau cu temeliile. Bineinteles ca USL se lauda cu reintregirea partiala a salariilor, dar asta se pregatise deja s-o faca MRU si sigur o facea, daca nu pleca. USL a gasit un drum deja parcurs, la care rolul lui Victor Ponta era sa taie panglica.
Dupa cum tot un fel de panglica taiata a fost si restituirea contributiilor pentru sanatate in cazul pensiilor mici, unde PDL a pierdut partida, dar nici USL n-a casigat-o, de vreme ce victoria finala este de partea CCR, careia ii revin exclusiv si meritele si panglicile si foarfeca.
Izbanda ar fi fost a USL numai daca restuia toti banii deodata, asa cum promisese cand nu insfacase puterea, si nu in rate lunare, timp de 16 luni, asa cum ar fi facut-o si MRU, daca ramanea.
A treia mare promisiune a USL a fost reducerea TVA pentru produsele de baza, tot "a doua zi". Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la Bruxelles, intre timp a aflat si Ponta ceea ce stia Boc, anume ca este imposibil si cu burta plina, si cu slanina in pod. Adica, ori TVA redus, ori salariile marite.
Cu marsarierul inainte
In plus, premierul Ponta a aflat, de cateva zile, ca exista si a treia varianta: nici una, nici alta. Ca urmare, majorarea sigura din decembrie a devenit posibila, daca nu chiar probabila, "in functie de mersul economiei", care stim ca avanseaza cu marsarierul.
Ne-o spun foarte clar fluctuatiile valutare. Odata cu venirea la putere a regimului USL, leul s-a depreciat de la 4,3970, (1 mai 2012), a devenit 4,4648 dupa o luna, respectiv o scadere de 0,0678 lei/euro.
Poate ca zecimalele ii deruteaza pe unii si sunt mai sugestive procentele. Pentru ei, leul s-a depreciat cu 1,52% intr-o singura luna de guvernare Ponta. Cum s-ar spune, cresc salariile, dar scade leul si iesim tandi pe mandi.
E ceva putred in Danemarca, de vreme ce guvernatorul BNR iese la rampa sa ne asigure ca leul e stabil, in timp ce alti experti au si lansat ideea ca leul se pregateste sa urce la 5 lei.
Aritmertica arata ca, in acest caz, guvernarea Ponta ne poate costa o depreciere de 0,603 lei respectiv 13,50%. Iarasi iesim un fel de tandi pe mandi: salariul va creste cu 15% (daca va creste), iar leul va scadea cu 13,50% (eventual).
Mediile de afaceri n-au incredere in noul guvern
Colac peste pupaza, intr-o singura luna, mediul de afaceri s-a prabusit ca la cutremur. Bursa, care spre sfarsitul anului trecut avea un trend relativ constant, iar in timpul guvernarii MRU crescuse, a demarat declinul, chiar in ziua instalarii Guvernului Ponta.
Sunt foarte semnificative actiunile societatilor de investitii, respectiv cele cinci SIF-uri, cu caracterul lor sintetic: intr-o luna, s-au prabusit la bursa, in medie, cu circa 25%.
S-ar putea ca oscilatiile sa aiba si o componenta externa, dar refuz sa cred ca, pe timpul guvernului MRU, asemenea componenta nici nu se observa si a devenit deodata vizibila, fara nici un motiv, numai la aparitia lui Ponta pe micul ecran.
Vrei, nu vrei, cifrele ascund neincrederea in noul guvern. Cand sistemul evolueaza normal, cursul bursier si cel valutar adesea se compenseaza, nu merg in paralel. Investitorii se orienteaza intr-o directie sau alta, cea care este mai atractiva. Cand vand valuta, cumpara actiuni si invers.
Devansarea alegerilor - o idee suspecta
Cand jucatorii de pe bursa vand totul si nu cumpara nimc, inseamna ca piata nu este atractiva, iar investitorii pleaca in alta parte, cum au plecat din Grecia. Mi-e teama ca noua guvernare este pe cale sa obtina aceasta performanta.
Nu vreau sa fac proces de intentie nimanui, dar, cu scaderea TVA devenita imposibilila, cu valuta in cadere libera, cu bursa in prabusire, si cu cresterea de salarii pusa sub semnul intrebarii tocmai in luna decembrie, nu cad bine alegerile in aceeasi luna.
Numai asa se explica ideea devansarii alegerilor in octombrie, cand omul inca mai crede ca slanina asteapta in pod, pentru ca, de Craciun, sa ajuga in burta.
De aceea, desi devansarea alegerilor este prezentata ca o problema politica - si inca una foarte inteligenta - ea este strict economica. Guvernul a bagat-o pe maneca in chestia cu promisiunile si acuma nu mai stie pe unde sa scoata camasa. Incearaca s-o scoata cu devansarea. http://www.ziare.com/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu