marți, 10 iulie 2012

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Aşa grăit-au puciştii

În România, până de curând, politicienii corupţi erau nevoiți să se teamă pentru viitorul lor. Acum nu mai sunt. Noii guvernanți de la Bucureşti – precum comuniştii, la vremea lor – nu fac nicio distincţie între Partid şi Stat. de Karl-Peter SchwarzAndrei.
Ministrul român de Externe,Marga a trimis săptămâna trecută omologilor săi din UE o scrisoare care avea anexat un comunicat al coaliției de guvernare social-liberale USL privind “recentele evenimente politice din România”. Acest procedeu este pe de o parte neobişnuit, prin în faptul că un ministru de externe trimite, de regulă, luări de poziție ale guvernului său, și nu propagandă de partid; pe de altă parte este totuși tipic pentru modul de gândire al noilor guvernanți de la Bucureşti, care – precum comuniștii, la vremea lor – nu fac nicio distincție între Partid şi Stat. În privința conţinutului, declarația este un amalgam de jumătăţi de adevăr şi minciuni. De exemplu, se afirmă acolo că USL nu a avut niciodată intenţia de a demite vreun judecător de la Curtea Constituţională.
Politicianul USL Crin Antonescu, cel care, ca nou preşedinte al Senatului, după suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu, îi preia, ca interimar, atribuțiile, a spus la 2 iulie, că de-acum miza principală este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale:
„Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că Parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (…) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine” Așa vorbesc puciștii.
Subminarea ordinii constituţionale
Una vorbesc noii guvernanți români față de străinătate, și altceva, foarte diferit, spun și fac în țara lor. Deputaţii social-democrați Schulz şi Swoboda, care s-au pus protector în faţa prietenilor lor de partid, fie nu știu ce se întâmplă în România, și atunci ar trebui să tacă; fie știu, și atunci ei se fac complici la subminarea ordinii constituţionale într-o ţară membră a UE.
Suspendare a preşedintelui de către Parlament în noaptea de vineri contravine fără echivoc Constituţiei, care prevede că doar “încălcări grave ale Constituţiei” justifică suspendarea din funcție a preşedintelui. Avizul Curţii Constituţionale cu privire la cererea de suspendare nu a constatat în privința niciunui singur punct că Băsescu s-ar fi făcut vinovat de o astfel de încălcare gravă. Cu toate acestea, Parlamentul a executat, într-o sesiune care a avut caracteristicile clare ale unui umilitor proces-spectacol, voinţa partidului: Băsescu trebuia să plece! Unul dintre acuzatorii care au luat cuvântul, a fost senatorul PSD Dan Șova, cunoscut pentru negarea Holocaustului.
De când guvernul Victor Ponta se află la guvernare, se șterg delimitările dintre puteri. Parlamentul îşi arogă dreptul de a legifera şi de a administra justiţia. Guvernul abuzează de instrumentul ordonanţei de urgenţă, în scopul de a-şi asuma puterea totală în stat. Oponenţii sunt puși sub presiune masivă. Europarlamentarul social-democrat Adrian Solomon l-a ameninţat pe fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, că ar putea sfârși ca Aldo Moro – creștin-democratul italian care a fost asasinat în 1978 de Brigăzile Roşii.
Semnal de alarmă pentru politicieni corupţi
Este România pe cale de “orbanizare”, așa cum sugereaza unii? Comparaţia este greșită din cel puțin trei motive. În primul rând, în Ungaria, Constituţia nu a fost încălcată, ci s-a înlocuit o constituție comunistă cu una nouă. În al doilea rând, Viktor Orban se bazează pe o majoritate de dimensiune constituțională, obținută în alegeri democratice, în timp ce Victor Ponta este ținut la suprafață de traseiști parlamentari. În al treilea rând, guvernul Orbán a urmat unui guvern socialist, care a ruinat economic ţara, în timp ce guvernele conservatoare ale României, printr-un program de austeritate, au ferit țara de o catastrofă de mărimea celei din Grecia.
Sursa: http://inliniedreapta.net/

Niciun comentariu: