miercuri, 6 februarie 2013

Andrei Şerban: Situaţia României de azi seamănă cu cea a Troiei



Regizorul a montat pe scena Operei Naţionale din Iaşi "Troienele", un fragment din celebra "Trilogie antică" şi un spectacol devenit legendă
Trilogia antică”, spec tacolul montat de Andrei Şerban la Teatrul Naţional din Bucureşti, imediat după Revoluţia din 1989, a fost considerat, în urma unei anchete realizate în rândul oamenilor de teatru din România drept cel mai bun spectacol al ultimelor două decenii.
Acum, după 20 de ani de la acel spectacol, când minerii urlau în faţa teatrului şi înăuntru, actorii repetau, cu făclii aprinse pe coridoarele întortocheate ale Naţionalului, Andrei Şerban a montat pe scena Operei din Iaşi „Troienele”, un fragment al celebrei trilogii, care a avut premiera în această iarnă. Sala Operei Naţionale din Iaşi a fost de fiecare dată neîncăpătoare la cele câteva reprezentaţii care au avut loc şi publicul cere în permanenţă reprogramarea spectacolului.

Istoria „Trilogiei antice” a început cu mult înainte, în urmă cu patruzeci de ani, la teatrul La MaMa din New York, acolo unde Andrei Şerban a pus-o în scenă pentru prima dată, devenind un spectacol legendă în lumea întreagă. „Motivul care m-a convins cu adevărat să pun din nou în scenă «Trilogia» la Iaşi a fost că Beatrice Rancea, directoarea Operei, mi-a spus mereu: «Trilogia antică se predă în şcoliinformaţie despre cum a fost acest spectacol, dar pur teoretic. De ce să nu aibă şi ei experienţa directă a ceea ce înseamnă Troienele? »”, a explicat Andrei Şerban de ce a refăcut acum această montare. În acelaşi timp, el a ţinut să spună că, deşi realitatea socială s-a schimbat faţă de începutul anilor 90, acum spectacolul este la fel de profund ancorat în realitatea politică a României acestui moment.
Paralelă cu viaţa politică
„Povestea din „Troienele” e universală, şi totuşi, în acelaşi timp, este extrem de ancorată în zona politică, pentru că se poate referi la ce se întâmplă acum în ţară. Situaţia Troiei e cea a unei civilizaţii care dispare, a unei culturi care este distrusă, tot ce s-a clădit se năruie… o tranziţie spre necunoscut. Seamănă cu ce se întâmplă cu România în acest moment, nu?”, a mai spus regizorul.
Starea României este mai rea acum decât era în anii 90, crede Andrei Şerban, pentru că: „atunci era abia ieşită din comunism, FSN-ul era contracarat de o mişcare extrem de vie şi energetică a unei opoziţii, strada era foarte vie, intelectualii, studenţii, aveau o mare forţă. Pe când astăzi nu mai există deloc această rezistenţă. E un fel de acceptare tristă şi pasivă a unei situaţii care merge înspre rău. Cel puţin în cultură mi se pare că tot ce s-a creat în aceşti 20 de ani e pe cale de dispariţie.”
„E un fel de acceptare tristă şi pasivă a unei situaţii care merge înspre rău. Cel puţin în cultură mi se pare că tot ce s-a creat în aceşti 20 de ani e pe cale de dispariţie.” ANDREI ŞERBAN, regizor


Citiţi mai mult: Andrei Şerban: Situaţia României de azi seamănă cu cea a Troiei - Cultură > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/andrei-serban-situatia-romaniei-de-azi-seamana-cu-cea-a-troiei-1022406.html#ixzz2K6rYY0DA 
EVZ.ro .

Niciun comentariu: